Iaido.

Iai is de studie van de technieken van het zwaardtrekken.

Maar ook het mentale aspect speelt een belangrijke rol in de lichamelijke en technische training.

 

Iai traditie werd overgeleverd van generatie op generatie. Het ontwikkelde tot een systeem waarbij de geestelijke vorming even belangrijk werd als de uiteindelijke techniek van het doden van de tegenstander. De echte geest van het iai vindt men dus niet noodzakelijk in het doorhakken of het snijden van de tegenstander. Overwinning in iai is te vinden in het beheersen van het conflict eventueel door het zwaard niet te trekken. Dit werd dan ook de hoogste kunde genoemd: saya-no-uchino-kachi (overwinning met het zwaard in de schede of: het niet getrokken zwaard).

De doelstelling van Iaido vindt men terug in de analyse van de Japanse karakters:

 

[zijn, zich bevinden]
Dit karakter verwijst naar de ontelbare lichaamshoudingen en handelingen die men kan volbrengen in een staat van verhoogd bewustzijn. Het duidt aan dat men volledig vrij is van twijfel, angst of onzekerheid, en dat men alles doet met de juiste overtuiging.
 

 

AI 
[harmonie, eenheid]
Dit karakter verwijst naar de harmonie, de eenheid, de gehele controle van lichaam en geest op een welbepaalde plaats in een welbepaalde situatie.


 

 

 

 

 

 


 

DO  [de weg]
Dit karakter duidt aan dat men met het zwaard de weg volgt die wordt aangeduid in de vorige karakters. Het volgen van deze weg leidt tot zelfrealisatie. Dit doel is enkel te bereiken via een doorgedreven training. De hoofdbedoeling van Iaido is zeker en vast niet het neerslaan van personen met het zwaard. Juist dit punt maakt het Iaido zo moeilijk te begrijpen voor beginners.


Met andere woorden, Iaido is een trainingsvorm om “menselijke perfectie en waardigheid” te verwerven. Algemeen betekent iaido de weg of de manier om in harmonie te leven en door eindeloze oefening in harmonie te komen met al wat ons omringt.
Zwaardkunst is een manier om tot volledige geestelijke en lichamelijke beheersing te komen en het aanleren ervan vergt van de beoefenaar heel wat doorzettingsvermogen.